Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Lehetetlen? Ugyan!

 2012.04.27. 17:28

Rengeteg dolog futott át az agyamon tegnap, miután eldöntöttem, hogy aznap egy újabb „akadályt” leküzdök és tovább szélesítem határaimat. Fejest ugrottam az őrültségbe? Lehet, de úgy éreztem mennem kell. Ha mindet elfogadtam volna, amire elvileg nem vagyok képes, akkor a négy fal között ülnék... 

Többen próbáltak óvni, lebeszélni róla, de engem annál inkább hajtott a vágy, hogy megküzdjek a metróval. Egy olyan dologgal, ami milliók számára könnyedén elérhető és a legnagyobb busszúságot az okozza talán, ha elmegy az orruk előtt és várni kell néhány percet.

Kerekesszékkel más a helyzet. Egy hatalmas kihívás és valljuk be életveszélyes mutatvány, de mégis ott lebegett a szemem előtt, hogy megcsinálom, képes vagyok rá.

A 9. kerületi Tűzoltó utca volt a cél Lőrincről. Az autó, amivel mentem volna, indulás előtt nem sokkal lerobbant. Az idő pedig egyre jobban fogyott a Pace Palmers koncertjének kezdetéig. Döntenem kellett. Körbe BKV-zom a várost alacsonypadlós járművekkel, minimum három átszállással, ami általában két órát igénybe vesz a ritkán járó akadálymentesített autóbuszokkal vagy nekivágok az ismeretlennek. Az utóbbinál döntöttem. Háromnegyed óra alatt simán beérhetek és még a koncertről sem maradok le. Irány a 3-as metró!

Annus és Tomi már vártak rám a Corvin-negyed környékén… Már csak egy másfél órám volt a kezdésig, mikor felhívtam őket az őrült és spontán elhatározásommal.

Nyitottak voltak. Bár mindnyájunkban ott volt egy pici aggódás, hogy hogyan jutunk fel a velem együtt 150 kg-os elektromos kerekesszékkel, de közben a nincs lehetetlen is ott lebegett a szemünk előtt.

Mielőtt nekivágtam az útnak felhívtam a BKV ügyfélszolgálatát, hogy felmérjem a terepet, esetleg valahol nem könnyebb-e kijutnom a metróból. A hölgy nagyon kedves és segítőkész volt, azonnal felhívta a metró fődiszpécserét, majd vissza is hívott.

Tájékoztatott, hogy esélytelen bárhol is feljutnom. Mindenhol lépcső és mozgólépcső akadályoz. Különben is a metró vezetősége azóta jajveszékel, hogy életveszélyes vállalkozás lenne, nehogy megpróbáljam. Majd a legnagyobb segítő szándékkal a hölgy egy akadálymentes útvonalat kínált fel buszokkal a célpontig. Megköszöntem a kedvességét, de közben már pontosan tudtam, hogy már biztos, hogy nekivágok. Már csak azért is, mert azt mondták, hogy esélytelen meg hátha eljut végre az illetékesekhez, hogy tegyenek valamit az ügy érdekében. (Itt halkan jegyzem meg, már azzal is boldog(ok) lennénk, ha valamelyik csomópontban ki tudnánk szállni akadálytalanul és nem csak be egy! helyen.)  

Egy alacsonypadlós busszal már úton is voltam Kőbánya-Kispest felé, ahol elvileg lifttel könnyedén lejutok a metróhoz és fel is tudok szállni. Még nem próbáltam, így nem tudtam mi vár ott rám pontosan, mert sokszor, ami elvileg akadálymentes közel sem az…

Hamar rátaláltam érkezés után a liftre, aminek a gombja ugyan lejjebb van, mint az átlag, de elérni pont nem értem el. Szerencsémre pont jött le vele valaki, így gyorsan begurultam. Majd ott álltam benne, hogy most akkor be kéne nyomjam hova is szeretnék menni. Nem fértem hozzá, így az egy négyzetméteres helyen megfordultam és hosszas próbálgatás után végre felvillant a gomb. Vette az adást. Míg felértem tipikus nőként igazgattam a frizurám a tükörben, amit viszont sikerült jó szintre rakni, én is láttam magam benne. Aztán át a felüljárón, még egy lift és már meg is érkeztem a metróhoz, ami épp akkor érkezett elém. Egy férfit megkértem, hogy a szintkülönbségen segítsen át és már fent is voltam a járműn. Boldog voltam, hogy addig minden nagyjából könnyen ment, de pontosan tudtam, hogy még nem örülhetek teljesen, mert a neheze még hátra van.

A sok szomorú, szenvedő tekintetű ember között az én szám mégis fülig ért, mert talán furcsán hangzik, de élmény volt utazni. Könnyedén felszállni és gyorsan megérkezni a célhoz, az addigi két órás, hosszú várakozások után. Egy pár percre teljesen szabadnak éreztem magam, határok nélkül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Corvin-negyednél egy hölgy segített kiszállni, s közben a kezében maradt a bal lábtartóm. „Jól” folytatódott, de még is nevetve nyomtam Tomiék kezébe, hogy tegyék légy szíves vissza.

Irány a mozgólépcsőn fel. Egyre jobban vert a szívem, elöntött az adrenalin. Körülbelül ezeket mondogatta a kis hang a fejemben:

„Huha, biztos, hogy én ezt akarom? Persze, hogy akarod! Ne félj, megcsináljátok! Jó, de hogyan? Elölről, hátulról, oldalasan? Megdöntve vagy nem? Hányan fogjanak és hol? A mozgólépcsőre menjünk fel vagy állítsuk meg? Mi történik, ha leesem? Nem fogsz! Ne félj, mert attól csak rosszabb lesz. Lényeg, hogy itt, meg itt ne fogják meg, mert az labilis, ott a biztos csak. Legyél határozott és biztos magadban. Nem kérdés, hogy feljutsz épségben. Mutasd meg, hogy nem lehetetlen! Képes vagy rá!”

Tomi nyomott egy puszit, Anna megölelgetett és nekivágtunk. Legjobbnak láttuk, ha az álló mozgólépcsőre gurulok fel. Annus pillanatok alatt elintézte, hogy beindítsák nekünk a jobb oldalit, miután rágurultam, Tomi megdöntött, Anna meg elölről fogott. És igen! Úton voltunk felfelé! Hatalmas boldogság volt! Még hogy lehetetlen…

Az utána következő sima lépcsőnél egy lelkes fiú csapat és Tomi ragadott meg, ahogy ők mondták: Űr utazunk!  

Hatalmas élmény volt, hogy megcsináltuk. Amihez nagy köszönet a barátaimnak a Corvin-negyednél tegnap este dolgozó kedves és nyitott BKV dolgozóknak és az izmos fiúcsapatnak.  

Kérlek titeket lájkoljátok, osszátok meg, hátha eljut oda, az üzenet, ahova kellene… :) 

Mosolyka | 33 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://mosolyka.blog.hu/api/trackback/id/tr654476847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

iirika 2012.04.28. 00:42:09

Egy missziót teljesítesz!Remélem valóban eljut az illetékesekhez a dolog.Ugyanis az igazi az volna,a egy kerekesszéke egyedül segítségek nélkül is tudna közlekedni.Akkor megvalósulhatna az a dolog, hogy gondolok egyet és indulok.Köszönöm, hogy ilyen dolgokra vállalkozol.Sokat teszel a sorstársakért,mert egyszer csak eljut a dolog az l.Bécsben tényleg sokkal jobb a helyzet.A barátnőm mesélte, hogy ott rendszeresen közlekednek kerekesszékesek villamosokon,buszokon stb.Önállóan.A buszokkal egyébként nálunk is hasonló a helyzet,vagy még rosszabb.Van talán egy,esetleg kettő a városban(Tatabánya)viszont sosem tudni, hogy mikor jönnek.Napokig esetleg nem is.Ja, és a sofőrök olyan messzire állnak meg a járdaszegélytől, hogy véletlenül se tudjál feljutni.Remélem ez a helyzet változni fog.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.04.28. 13:21:05

Én is remélem, hogy eljut az illetékesekhez. Nevetségesen áll az ország akadálymentesítés szempontjából, a vidékiek helyzetéről ne is beszéljünk... 2012-ben arról ír egy kerekesszékes fiatal lány, hogy metrózott és nekem erről az jut eszembe, hogy le a kalappal, milyen bátor ez a lány! Ez elég szomorú. Már nem az, hogy bátor vagy, hanem a helyzet. Előtted viszont tényleg le a kalappal!:)

Mosolyka · http://www.mosolyka.com 2012.04.30. 18:30:33

@iirika: Köszönöm szépen! :) Igen, mikor Bécsben jártam könnyedén metróztam... :)

1116001 2012.04.30. 20:05:31

BKV védelmében annyit, hogy azért a mélyállomásokat akadálymentesíteni szinte lehetetlen.
Viszont villamos, busznál ennek nem extraként kéne jelen lennie, hanem elvárható minimumként!!

Mosolyka · http://www.mosolyka.com 2012.04.30. 20:10:43

@1116001: A lehetetlen nem létezik... :) Valami megoldást ki lehetne találni, ha nagyon akarnák... más országokban miért ment?:) Értem én, hogy mély, de... megoldás lenne. Amik meg megvannak már korlátliftek sem működnek "épp üzemen kívül" vannak... évek óta. Arra sem figyelnek.

1116001 2012.04.30. 20:30:39

@Mosolyka: Nyilván nem a a felszínhez közeli állomásokra gondoltam:)

De mondjuk egy Deák tér, Ferenciek tere, Széll Kálmán tér, Corvin negyed, stb azért elég problematikás a dolog.
Meredekség és mélység miatt.
Nem állítom, hogy nincs erre is megoldás:) De bevallom én még nem láttam.

Nyugati példa nem ér, mert azokat eleve úgy építették, míg nálunk a 60-70-80as években ez nem volt szempont....:(

Mosolyka · http://www.mosolyka.com 2012.04.30. 21:18:56

@1116001: Lehet túl nő vagyok hozzá, de mondjuk egy lift a mélyről is feljön nem?:)

mqqq 2012.04.30. 22:01:41

@Mosolyka: Az a baj, hogy olyan az állomás kialakítása, hogy nincs hova tenni a liftaknát. Max ha teljesen új járatot fúrnak, ami pl a Moszkva tér állomásnál azt jelenti, hogy kb a Széna térnél lenne a lift teteje. Ha pedig a mozgólépcső tetejénél lenne a lift, akkor lent az alagútba érkeznél. Nagyon leegyszerűsítve ez a helyzet...

Mosolyka · http://www.mosolyka.com 2012.04.30. 22:08:09

@mqqq: Tovább ötletelek... :) Akkor egy hasonló szerkezetet, tenni a mozgólépcsőhöz, mint a korlátlift, lift helyett.Szerintem feldobnék egy pályázatot megoldások keresésével, özönlenének a jobbnál, jobb megvalósítható, használható ötletek. Csak akarni kell(ene) :) Kifogásokat találnak, hogy miért nincs akadálymentesítve, de ha már a megoldásra fele ennyi energiát fordítanának az illetékesek, már túl is lennénk rajta és vígan utazhatnánk.

mqqq 2012.04.30. 22:48:48

@Mosolyka: Persze, ezer más megoldás van, én csak a sima (függőleges) liftre írtam, hogy bajos :)

darvaskristof 2012.05.01. 00:29:58

Azért nyugaton sem megy ez mindenhol, különösen, ahol a XX. század első felében épültek ki a hálózatok, például Párizsban. De említhetném New Yorkot, az ottani metrórendszer sok szempontból világelső, különösen a hálózata, a négy vágányos kiépítés, de egyáltalán nem egy barátságos metrórendszer, ott kerekesszékkel nem tudom mivel közlekednek, szerintem taxival, ami az ottani árakhoz képest nevetségesen olcsó.

darvaskristof 2012.05.01. 00:44:21

@mqqq: A 2-es metró felújításánál ezt szerették volna, csak kiderült, hogy körülbelül tízszer annyiba kerülne, mint számítottak rá. A 3-as metró következő felújításánál a Nagyvárad és a Lehel tértől kifelé biztos lesznek liftek, a kettő közt kérdéses.
A 4-es metrónál mindenhol lesz lift.

Szerintem rövid távon a legeurópaibb megoldás az lenne, ha a 3-as metró vonalán iránytaxi-jelleggel járna egy mini (vagy midi-)busz, Újpest-Központ és a KöKi között, amely az utcán integetésre megáll, és az interneten realtime-ban követhető, hogy éppen hol van, mikor várható.

A 2-es metrót könnyebb megoldani, a Déli-Keleti közti szakaszt az 5-ös busz, a Keleti-Pillangó utcát a 80-as troli lefedi. A Kossuth térre ott a 15-ös busz, a 70-78-as troli.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.05.01. 02:03:18

Megprobalom edesapamnak megmutatni a blogod. Bar o meg nem regota kerekesszekes, es ha osszejon , elobb -utobb sikerul c-leget szerezni neki, de legalabb erot merit:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.05.01. 02:04:54

@darvaskristof: Itt Pl. a Jubilee lineon lehet nem is nagyon tudok neked olyan megallot mondani, ahol nincs lift. PErsze van par metrovonal, es par megallo , ahol nem megoldott, de sokkal sokkal jobb helyzetben vannak az itteni kerekesszekesek. (London)

darvaskristof 2012.05.01. 10:57:01

@tildy:): Nem jártam még Londonban, ott csak kéregalatti (tehát valóban "underground") vonalak vannak, mint a mi kisföldalattink, vagy ott is vannak mélyvezetésű vonalak?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.05.01. 12:29:02

nem az utcákat, metrókat kell akadálymentesíteni, hanem a kerekesszékes embert, mert mégiscsak az ember a fontos.

en.wikipedia.org/wiki/Powered_exoskeleton

en.wikipedia.org/wiki/Hal_5

en.wikipedia.org/wiki/Hocoma

Még olcsóbb is lenne, mint az állomásliftek, amiről írták, hogy drága.

darvaskristof 2012.05.01. 14:34:54

Ez a legjobb persze, de azért mindig lesz, akinek szüksége lesz akadálymentes környezetre

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.05.01. 22:15:41

@darvaskristof: van kereg alatti is, de van mely is. Es egyre tobb helyen lift is, majd linkelek terkepet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.05.01. 23:42:12

"London Underground has 63 stations which are step-free from street to platform. These are shown by a blue wheelchair on a white background on the Tube map. Some of these stations are step-free from street to train - these are shown by a white wheelchair on a blue background."

Tehat 63 megalloban van akadalymentesites, a feher karikaban kek kerekesszek azt jeloli, hogy az utcarol a metro platformja akadalymentesen elerheto, a kek korben a feher kerekesszek pedig azt, ahol maga a metro is. A kulonbseg az, hogy az elobbinel fel kell segiteni a metrora , mert par centivel magasabban van.) www.tfl.gov.uk/assets/downloads/avoiding-stairs-guide.pdf

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.05.01. 23:50:41

Egyebkent nem csak a kerekesszekesek vannak gondban. Hanem a babakocsit tolok, de a nagy boronddel utazok is.

Albu 2012.05.02. 13:07:21

Jobb lett volna időpont nélkül megírni. Az érintettek tudták volna, de így a BKV-n belül biztos elmeszelik azokat, akik beindították a lépcsőt.

Amúgy hajrá! :)

ildsisy 2012.05.03. 13:38:59

Drága Mosolyka!!! Ilyen bátran neki indulni a lehetetlennek, fantasztikus! De, Te mindent megoldasz!!! Ismerem a Metró összes le és kifelé járatát, nem semmi amit véghez vittél!!! Végig izgultam a posztodat, hogy vajon hogyan sikerül neked a kocsival kijutnod, közlekedned! De, vannak még segítőkész emberek, és ez nagyon nagyon jó dolog!!! Sok puszi neked!!! :):)

ZBR 2012.05.03. 17:39:30

@Mosolyka:
"Amik meg megvannak már korlátliftek sem működnek "épp üzemen kívül" vannak... évek óta. Arra sem figyelnek. "

Ezek a korlátlifetek a MILLFAV (népszerűbb nevén kisföldalatti) vonalán vannak telepítve. Csak a beszerzésüket rontották el: ezek beltéri liftek. De kültéren vannak felszerelve. Jól látszik, hogy a lábaik már rozsdásak, főleg, hogy korábban sót is használtak a csúszásmentesítésre. Ezen kívül, lehet gratulálni az idióta magyar jogszabályi környezetnek, ugyanis ehhez a korlátlifthez neked liftkezelői (!) vizsgával kéne rendelkezned....

Moksa 2012.05.05. 01:05:29

Kedves Mosolyka! Nagyon új vagyok a blogján, de egyúttal nagyon öreg is... 6 évtized...

Akik olvassák írásait, talán annyira fiatalok, hogy nem is tudják, hogy a metró indulása óta, számos kerekesszékes srác utazott egyedül, segítség nélkül használva a mozgólépcsőket! Pusztán fizikai erejüket, karizmaikat használva... Jómagam is eléggé béna vagyok, de nem kerekesszékes. Mindig látom a riadt arcokat a mozgólépcsőnél, hogy ez a csámpás pasi vajon miként fog fellépni a lépcsőre, meg tud állni-e majd? Rendszerint tisztes távolságot hagynak nekem, nem mernek a közelembe állni, pedig még sohasem estem el, vagy le!

Párom viszont kerekesszékes, a közelmúltig sohasem utazott metrón! Körülbelül 2 éve nyáron, hosszas unszolásomnak engedve, elvittem metrózni! Az Örs vezér terén szálltunk fel és a Blaháig mentünk. Annyira megijedt a mozgólépcső látványától, hogy segítséggel sem volt hajlandó felmenni rajta! Vissza kellett fordulnunk és azóta sem akar hallani ilyen próbálkozásról! Pedig előre felkészítettem az útra, végig viccelődtem vele, hogy elűzzem látható szorongását! A metrókocsiban eléggé nyugodtnak tűnt, élvezte a ráirányuló figyelmet, az akkori utasok talán nem láttak még kerekesszékest utazni!

Fővárosiak vagyunk születésünk óta, megéltünk egys-mást, a közlekedés mindig kaotikus volt! Valóban, többszöri átszállással, órákig tart egy rövid út is, ha éppen jön alacsonypadlós busz! Ha jön... Hiába a menetrend, interneten megnézzük, szinte sohasem az működik a valóságban! Mivel párom MÁK igazolványos és ingyen utazhat velem együtt, nem látjuk értelmét a különjáratú buszok rendelésének, pláne extra jegyért! A lényeg amúgy is az önálló közlekedésen volna...

Tudom, hogy SMA-s és elektromos járgánya van, tehát teljesen más dolog azzal utazni! Nem igazán elhatározás vagy bátorság kérdése metrózni, hanem mint a körülményeket megírta: segítők, támogatók verbuválása! Továbbá az a körülmény, hogy az utazás miként tehető rendszeressé! Az önálló közlekedésről, egyenlőre csak álmodozhat a sorstárs! Párommal többször utaztunk úgy régi trolikon, buszokon, villamosokon, hogy az utastársak tették fel, illetve emelték le, tehát elég gyakran akad önkéntes segítő!

Metrós kalandjához gratulálok, akárcsak blogjához! Ha nem haragszik, rendszeres olvasója leszek.

Őszintén remélem őssejt kezelésének sikerét! Páromnak 2005-ben ment el DMP-s fia 17 évesen, neki nem sikerült külföldi kezelésre támogatókat találni! Csak nagyon nehezen tudja elengedni fia emlékét!

Május kilencedikén szeretnénk ott lenni az ELTE-n, ám kicsi a valószínűsége a közlekedési bonyodalmak miatt!

Üdvözletem, jó hétvégét kívánok!

kuvahara 2012.05.05. 22:38:12

Amikor néha vonatozom, mindig eszembe jut, hogyan küzdik föl magukat a vonatra azok, akik nálam kevésbé vannak jó erőben. De hát bottal, székkel végképp lehetetlen. És hallottam már buszsofőrt, aki azt mormogta, miközben az alacsony padlójú buszon kiengedte a rámpát: "Miért nem maradsz inkább otthon..." A mozgáskorlátozott emberek közlekedésének megoldása pontosan annyira kéne, hogy természetes legyen, mint amikor egy nagyothalló kedvéért felemeljük a hangunkat.

Dmon 2012.05.07. 20:39:46

Lájkolom :) itt is :)

Ezentúl minden nap benézek egy kis mosolyért!
Várom a gyógyulási beszámolókat, és a szívderítést!

Minden jót Neked!
M.

darvaskristof 2012.05.11. 00:27:29

@kuvahara: Vannak ilyen modortalan sofőrök, akik legszívesebben azt szeretnék, hogy az összes utas maradjon otthon.

Szerencsére vannak nem ilyen sofőrök is, én a járművezetői állományban folyamatos színvonal-emelkedést szoktam észlelni

At Ti 2012.07.09. 21:12:14

Szió Fanny. Én vagyok a sapis srác a metróból :P kitartást neked, tele vagy élettel , ez nagyon látszik rajtad, örülök hogy megismertelek. sziaa

Mosolyka · http://www.mosolyka.com 2012.07.10. 21:26:46

@At Ti: Micsoda kellemes meglepetés :) Köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy! Én is örülök, és köszönöm a segítséget, profi volt a feljutás! :) Ha pedig legközelebb fut utánad valaki, hogy segíts neki, ne lepődj meg, ha én leszek ismét :) Puszi!

At Ti 2012.07.11. 10:22:39

@Mosolyka: Nagyon szívesen. Ó nem fogok meglepődni, ha kell viszlek a hátamon :D Ha bármit tehetek érted akkor szólj csak :) puszi (isvara@citromail.hu)

Lebrato 2012.07.29. 00:52:42

Hát látod Fanny! Ezért szebb tőled a világ :)