Ne parázz! :)

2010. február 12. 18:41 - Mosolyka

 Tetszik és ajánlom :)

 A magyar könyvpiacon hiánypótló kötetünk a szemléletváltást készíti elő, hiszen a mai társadalom nem tud erről a témáról nyíltan, korrekten beszélni, sőt olykor még megnevezni sem tudja a sérült embereket. Szakértők által megírt, gazdagon illusztrált könyvünk közérthető formában, szélsőségek nélkül mutatja be a sérültségeket, az ahhoz kapcsolódó életmódot és azt, hogyan tegyük mindennapivá a sérültekkel való kapcsolatunkat: hogyan segítsünk át egy vak embert a zebrán, hogyan ajánljuk fel segítségünket egy kerekesszékesnek, hogyan kommunikáljunk egy nagyothallóval, stb.

 

Nem speciális egészségügyi ismeretekkel szeretnénk a gyerekeket elárasztani, hanem kézzelfogható, a mindennapokban jól hasznosítható tudást adunk át.

A gyerekek e témában hangosan fel nem tett kérdéseire úgy adjuk meg a választ, hogy az számukra értelmezhető legyen, ezzel segítve a szülők és pedagógusok munkáját, akik olykor maguk is tanácstalanok.

 

Kiadói előszó


Biztosan találkoztatok már olyan emberrel, aki kerekesszékben ül, kézzel hajtja magát előre, vagy úgy kell tolni. Vagy vak emberrel, aki fehér bottal kopogtat a járdán, tapogatva a falakat, keresve, hogy hol kell befordulni. Esetleg láttál olyat, aki nem vak, nem ül kerekesszékben, megvan keze-lába, csak éppen mereven néz maga elé, nem tudja, hogy hol van, nem válaszol, ha kérdezik. Vagy olyat, aki. szóval aki valahogy más. Valamije hiányzik, valamije nem működik úgy mint neked, vagy a barátodnak vagy a szomszédnak. Vagy bárki "normális" embernek. hoppá, hát erről szól ez a könyv. Mert olyan könnyen mondjuk azt, hogy normális meg nem normális. De ki a normális? A Pisti, mert ő a legjobb. játékos a suliban. Meg a Nóri, mert megnyerte a prózamondó versenyt. Meg a versmondót is. Meg a Zoli, aki boxol, és már találkozott a Kokóval is. Meg a Guszti, mert ő a legjobb barátom. Meg én. én vagyok a legnormálisabb. Hát a Zsuzsa, aki vak és ezzel együtt megtanult három nyelvet és egyébként szólót énekel a kórusban, ő nem normális? Vagy a Gergő, aki kerekesszékes, a széke nélkül csak a földön ülve tud mászni, de ő a leggyorsabb a mozgássérült sportegyesületben, és az edzője szerint két év múlva indulhat a paralimpián. Ő nem normális? És a Zoli? Alig tudott megtanulni írni, olvasni, számolni, és időnként elfelejti, hogy hol lakik, de mindig jókedvű, és ha szomorú vagy, biztos odajön hozzád, hogy megvigasztaljon. A szalámis kenyere is a Tiéd lehet, ha éhes vagy. Ö például nem normális? De igen! Ez a könyv róluk szól, róluk, akik másképp normálisak, mint mondjuk te. Tudod, hogy mitől mások? Milyen különös képességeik vannak? Milyen oka lehet sérültségüknek? Hogyan tudod megközelíteni őket, ha akarod? Ha van ilyen barátod, akkor hogyan tudsz, vagy miben kell neki segíteni? És miben nem?

NE PARÁZZ! Ez nem kötelező feladat, mint a matek dolgozat. Ha nem akarod, akkor nem kell foglalkoznod a "másokkal". Tényleg nem! De ne felejtsd el, hogy itt élnek közöttünk ők is. Ez a világ velük, velünk kerek egész. És lehet, hogy egyszer majd Te is közel kerülsz egy sérült emberhez. Akkor könnyebb lesz, ha már tudod.


Kiss Ági és Molnár Hédi
Beszélő Szem Kiadó

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mosolyka.blog.hu/api/trackback/id/tr51752903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása